Barn er ingen hindring

Småbarnsforeldre har gjerne en travel hverdag, og egne interesser blir ofte satt på sidelinjen mens barna er små. Det betyr at du kanskje må legge treningen eller andre fritidsinteresser på is – så sant du ikke er en av dem som har en stor familie eller venner som har tid til å stille opp. Alle andre har jo som regel sin egen hverdag som skal gå ihop, og det er ikke like lett å finne tid til å passe andres barn i ukedagene eller helgene.
Da blir man gjerne avhengig av å kjenne noen som har tenåringer som vil jobbe som barnevakt. Eller kanskje du kan finne en flink dagmamma som kan stille opp en time ekstra før eller etter arbeidstid? Da kan du legge treningen inn i programmet rett før eller etter arbeidstid, og be dagmammaen om å passe barna dine en time lenger.

Skal du satse på idrett?

Når barna er over den første spedbarnstiden, blir gjerne foreldrenes behov for tid til seg selv større. Mange voksne vil gjerne fortsette en idrettskarriere, eller fortsette å reise på en friluftstur – bort fra hverdagens stress og jag – selv om barna krever sitt i hverdagen.
Det er faktisk sunt for foreldre å ha egne interesser, og på sikt kommer det gjerne barna til gode på andre områder. Fornøyde foreldre er nemlig gode foreldre! Så du verken behøver eller bør legge alle egne interesser på hylla selv om du har fått barn. Du bør faktisk sørge for å få regelmessig avkobling der du kan hente krefter og energi.

Men hvordan finner du dyktige barnevakter og dagmammaer hvis du ikke kjenner noen i nærområdet?

Hvordan finne gode barnevakter?

Akkurat dette er faktisk en utfordring for mange. Og det er nettopp dette som er tanken bak nettsiden www.barnevaktnett.no. Her finner du både familier, voksne og unge mennesker som har registrert seg som barnevakter – og du kan finne noen som passer for din familie og dine behov. Du kan søke etter dagmamma her, og du kan finne gode barnevakter i alle aldersgrupper. Både kvinner, menn og ungdommer er representert – og de er registrert under et bestemt område i landet, slik at det er enkelt å finne noen der du bor.

Dersom du vil være aktiv og fortsette med å drive med idrett når du har fått barn, eller hvis du har fritidsinteresser som du gjerne vil dyrke av og til, kan det også være mulig å finne familier som har egne barn, på denne nettsiden. Dette er familier som gjerne tar imot flere barn i helgene, og dermed har du barnepass, mens barna dine har lekekamerater. Det blir som en ekstra familie som stiller opp for deg når du trenger det. Kanskje dere også kan bli kjent og stille opp for hverandre ved behov?

Barnevaktnett er altså en nettside for deg som trenger hjelp til å passe barna dine. På den måten får du muligheten til å være yrkesaktiv eller drive med idrett eller andre interesser, selv om du ikke har et stort nettverk.

Sjekk referanser og bli kjent

Sjekk barnevaktenes referanser, og avtal ett eller flere bli-kjent-møter før du ansetter den nye barnevakten. Dette er en fin måte å bli trygg på, og du kan presentere barna og barnevakten for hverandre og finne ut om de passer sammen før du inngår faste avtaler. Sannsynligheten for at du kan finne noen som er villig til å stille opp regelmessig eller på faste ukedager, er faktisk veldig stor.

Hva skal barnevakten ha i lønn?

Forbrukerøkonomene mener rundt 100 kroner per time er passe lønn for barnevakter i dag. Det viktigste er selvfølgelig at dere kommer frem til en lønn som både barnevakten og foreldrene er fornøyde med. Men du vil altså verken overbetale eller underbetale hvis du legger deg omtrent i dette prisområdet.

Samtidig bør prisen gjenspeile noe av hva du forventer at barnevakten skal gjøre. Om du har flere barn, er jobben tøffere, og du bør heve lønnen litt. Det samme gjelder hvis du også vil at barnevakten skal gjøre andre oppgaver, som å vaske opp eller finne på aktiviteter sammen med barna. Dersom barna skal gå på kino sammen med barnevakten, er det en selvfølge at du betaler for alle billettene.

Og tilsvarende: Dersom barnevakten skal passe ett barn, og jobben går ut på å aktivisere barnet hjemme hos deg med å lese en bok eller leke på lekeplassen, er forbrukerøkonomenes anbefaling på 100 kroner en ganske riktig pris.

Benytt muligheten til å ta vare på deg selv

Som forelder bør du absolutt ta vare på muligheten til å gjøre noe som gjør deg glad og opplagt. Fortsett å trene, fortsett å dra på en langtur i telt i ny og ne, eller fortsett å gå en tur ut med venner – selv om du har barn. Regelmessig avkobling handler om å ta vare på seg selv, og du vil ha mer overskudd til hverdagen og barna. Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle, og med Barnevaktnett kan det bli mulig for deg å få tid til egenpleie og egne interesser.