Som de fleste vet, er seiling en betegnelse som brukes om et fartøy til vanns som drives fremover ved hjelp av vinden heller enn av en motor. Vanligvis seiler man ved hjelp av en seilbåt, men det er også andre fartøyer man kan seile med, som for eksempel brettene som brukes i windsurfing. Seiling er både en fritidsaktivitet og en konkurranseidrett. Det konkurreres i ulike båtkl1024px-Seiling_mot_Munkholmen_(4079779435)asser og -typer i olympiske leker. Også windsurfing og såkalt kiting er i dag konkurranseidrett på høyt nivå.

Som idrett konkurreres det i seiling både som lag og individuelt. Individuelle konkurranser begrenser seg nødvendigvis til seiling i mindre joller, siden det er nødvendig med større mannskap på de fleste båter. Konkurransene, enten på individuelt nivå eller med større mannskap, kalles for regatta.

I Norge er seiling organisert gjennom Norges Seilforbund, som ble grunnlagt så sent som i 1970 og hadde kong Harald V, den gang kronprins Harald, som formann. Før dette var det noe som het Kongelig Norsk Seilforening, i tillegg til mange lokale seilforening som ble stiftet fra midten av 1800-tallet og utover. Konkurranser ble arrangert så tidlig som i 1850-årene.

Unge seilere starter gjerne med seiling i jolle, og som regel i båter av typen Optimistjolle, også kjent som Optimisten. Blant de mest populære enmannsjollene for viderekomne finner vi Zoom 8, Europajolle, og Laser. For tomannsjoller finnes Feva og 29. I alle disse båtklassene kan man fra ung alder konkurrere i Norgescup slik at talenter kan bli oppdaget. Norgescup teller også som uttak til VM, OL og andre internasjonale mesterskap (for eksempel EM og Nordisk for juniorer).

Zoom 8, som er den båten jeg kjenner best og derfor har gitt navn til denne siden, er en åttefots jolle med forholdsvis lite seilareal, bare 4,8 kvadrat. Den er som regel i bruk av ungdom og til og med av større barn som har fått litt erfaring på foreldrenes seilbåt. Som regel er det likevel slik at Zoom 8 blir brukt som en overgangsbåt når man blir for “stor” for Optimisten. Da går man opp til Zoom 8, som er mindre krevende enn for eksempel Europa eller Laser.

Det finnes konkurranser i Zoom 8 kun for ungdom under 19 år, fordi voksne konkurrerer i mer krevende båtklasser. Zoom 8 er spesielt populært i Russland og Tyskland, men det er også mange deltakere fra Norge, Sverige og Danmark. I internasjonale mesterskap kan det nå bli hele 200 deltakere, hvilket kan føre til en viss forvirring. Det er imidlertid hyggelig å se at så mange er interesserte og satser på denne formen for seiling. Blant norske seilere har Mathias Haugstad og David Bjelkarøy Westervik utmerket seg ved å vinne VM i henholdsvis 2009 og 2013.

En mer krevende enmannsjolle er Laser-jollen. Denne har storseil, og er bygget i plast armert med glassfiber. Riggen er utført i aluminium. Alle båtene skal være så like som mulig for at konkurransen skal bli mest mulig rettferdig. Det er som kjent mange pengesterke deltakere i seiling, og man ønsker ikke at store investeringer i spesialutstyr skal være avgjørende. Seilsporten har noe av et snobberykte, og ønsker derfor ikke at folk skal kunne kjøpe seg internasjonale mesterskapstitler. Laser kom på OL-programmet i 1996, og Norge tok da bronse ved Peer Moberg. Siden den gang har ikke norske utøvere lyktes i å ta medalje i denne klassen.

Noen vet kanskje at også vår konge, kong Harald, har vært en fremragende seiler. I 1987 fikk han en ettonns seilbåt i 50-årsgave av aktører i norsk næringsliv, og han brukte den like godt til å vinne VM i seiling. Han har også deltatt i OL flere ganger, med 8. plass som beste resultat.