Vannski

Vannski er en vannsport der du er avhengig av å ha en motorbåt som drar deg, mens du følger etter på to spesiallagede ski ved å holde i en line eller kabel. I den senere tiden har det også blitt konstruert kabelanlegg som gjør at du ikke lenger trenger noen båt å følge.

Vannski er både fritidsaktivitet og konkurranseidrett. I Norge er konkurranser organisert under Norges Vannski- og Wakeboard Forbund. Det finnes tre forskjellige konkurransegrener som det konkurreres i: slalåm, trick, og hopp. Slalåm har lenge vært den mest populære grenen. Konkurransene i denne grenen foregår på en standard bane med inngang- og utgangsport samt seks bøyer. Man bruker en fast hastighet, opptil 58 km/t for menn og 55 km/t for kvinner og man ser så hvor mange bøyer en utøver kan greie med kortest mulig line. Farten til løperne blir mye høyere enn båtens, noen ganger over 100 km/t hvis lina er kort. Det finnes nå over 20 slike slalåmbaner bare i Norge.

Som i vanlig skihopp utøves hoppgrenen med lange, breie ski. Man kjører over en rampe og hopper så lan640px-Waterskier_любительgt man kan, det er ikke noe krav om nedslag eller stilkarakterer. Når man kjører mot rampen kutter man først inn mot båten og så ut mot hoppet for å få opp akselerasjonen. Det gjelder å ha høyest mulig hastighet når man kommer inn på hoppet, helst godt over 100 km/t. Hoppene er ikke så lange som i en hoppbakke, men kan nå over 75 meter. Det sier seg imidlertid selv at dette krever mye av utøveren både fysisk og teknisk, og kan være farlig hvis noe går galt.

Trick er en litt annerledes gren som utøves på kortere ski som ligner mer på det som i gamle dager ble kalt jetski. Her gjelder det å gjøre så mange triks som mulig så raffinert som mulig i løpet av to korte omganger på 20 sekunder. Man får poeng ut i fra både vanskelighetsgraden og utførelsen, som for eksempel også er vanlig i turn og stuping. Denne grenen krever styrke, koordinasjon og fremfor alt balanse. Man må derfor ha en meget godt utviklet muskulatur i ben, mage og rygg for å lykkes med denne øvelsen.

Vannski tok av og har blitt mest populært i USA, men er også utbredt i mange andre deler av verden. Dette gjelder særlig i Australia, men også i europeiske land som Norge. Det er en forholdsvis enkelt sport å komme i gang med for oss som er oppvokst med ski på beina, fordi måten å balansere på er svært lik.