Wakeboard

Wakeboard er en forholdsvis ny vannidrett. Ordet er sammensatt av wake, som refererer til bølger i kjølvannet av en båt, og board, som betyr brett. I wakeboarding står man bak en båt, som på vannski, men med et brett, som i surfing, og rir på bølgene som skapes av båten. Det er nesten litt som å stå i en gammeldags skiheis med snowboard. I det hele tatt minner sporten mye om snowboard, selv om det som tidligere nevnt også er klare likheter til vannski og surfing.

Med wakeboard kan man ikke kjøre så fort som med vannski. Farten vil vanligvis ikke være mer enn 30-40 km/t fordi det er en mye mer krevende sport ved høyere hastigheter. Hvor kort man kan kjøre avhenger nødvendigvis av hvor stor båten er relativt til utøveren, og dennes fysiske og tekniske forutsetninger.

Wakeboard er mest populært i amerikanske delstater som California og Florida, som på grunn av sin sørlige kyst har fine temperaturer for å utøve sporten praktisk talt året rundt. Dette er selvfølgelig en stor fordel i forhold til de fleste europeiske land der slik idrett generelt bare bedrives om sommeren. Opprinnelig kom wakeboarding fra surfermiljøene i Australia og New Zealand, der man først laget surfebrett som var spesifikt utformet for å kunne taues med motorbåt. Dette ble kalt et “skurfwakeboard-264907_960_720 board”, der skurf var en sammensmelting av ski og surf. Etter hvert forplantet denne aktiviteten seg til California og ble senere videreutviklet i snøbrettmiljøet i USA.

Betegnelsen wakeboarding kom først i bruk noen år senere. Også det internasjonale forbundet for dem som driver med denne sporten var i begynnelsen kalt World Skiboard Association. Det var først etter at wakeboard kom med i X Games at navnet ble endret til World Wakeboard Association. I dag er det imidlertid bare det nyere navnet som gjelder.